Care aparate sunt cele mai mari consumatoare de energie electrica

Este greu sa renuntam la confortul pe care ni-l aduc aparatele electrocasnice. In acelasi timp, ele au cea mai mare contributie la factura noastra de energie electrica, mai ales daca casa are si o centrala termica.

In continuare analizam cativa suspecti obisnuiti cand vine vorba de consum de curent electric.

Top 10 electrocasnice care sunt cele mai mari consumatoare de energie electrica

Este greu de clasificat aparatele in functie de consumul de energie electrica, deoarece varsta, modelul, dimensiunea si frecventa de utilizare vor influenta cat de multa energie electrica este utilizata de fiecare aparat, ne-au spus cativa electricieni Iasi despre acest subiect.

Un alt factor important de luat in considerare cand vine vorba de aparatele electrocasnice este ca multi oameni au modele pe gaz ale anumitor aparate care folosesc energie electrica – dar nici pe departe la fel de mult ca omoloagele lor care functioneaza doar cu electricitate. De exemplu, o centrala termica pe gaz va folosi totusi putina energie electrica, dar o centrala electrice va folosi mult mai multa.

Avand in vedere aceste lucruri, cele zece aparate de mai jos sunt adesea cele care consuma cea mai mare cantitate de energie electrica:

  1. Centrala electrica
  2. Aerul conditionat
  3. Boilerul electric
  4. Frigiderul
  5. Uscatoral de rufe
  6. Cuptorul /aragazul electric
  7. Sistemul de iluminat
  8. Masina de spalat
  9. Televizorul
  10. Cuptorul cu microunde

Aparatele consuma energie electrica cand sunt conectate la priza, dar nu functioneaza?

O intrebare frecventa, in special pentru persoanele care doresc sa economiseasca niste bani la facturi, este daca aparatele electrocasnice folosesc electricitate atunci cand sunt conectate la priza, dar sunt oprite, iar raspunsul este da. Potrivit estimarilor, pana la 10% din consumul de energie al aparatului are loc in timp ce dispozitivul este “oprit”, informeaza site-ul www.electrician-autorizat.net. Bine de stiut, dispozitivele care extrag energie electrica din retea in timp ce “sunt oprite” sunt denumite „vampiri energetici”.

S-ar putea sa va intrebati cum este posibil acest lucru, deoarece „oprit” ar trebui sa insemne ca nu e nevoie de electricitate, nu? Ei bine, ceasul de pe cuptorul cu microunde sau aragaz trebuie sa primeasca curent de undeva, si chiar si lucruri la fel de mici – precum lumina rosie de asteptare de pe televizor – au nevoie de electricitate constanta.

Daca doriti sa reduceti acest consum de energie, deconectarea aparatelor rar utilizate poate ajuta.

Cum se masoara energia electrica utilizata de un aparat

Cea mai usoara modalitate de a masura consumul de energie al unui singur aparat este sa utilizati un monitor de priza. Aceste monitoare vin in diverse forme si stiluri, dar toate functioneaza dupa principiul de a fi conectate la o priza si apoi de a avea un aparat conectat la ele. Monitorul prizei masoara si afiseaza cantitatea de energie extrasa de aparat. Modelele mai noi chiar pot trimite aceste informatii catre o aplicatie pentru telefon.

Cablarile defecte pot creste facturile de electricitate?

Da, cablarea defectuoasa poate duce la „scurgeri” electrice, caz in care aparatele dumneavoastra vor consuma mai multa putere decat in mod normal pentru a compensa energia pierduta. Ori de cate ori cablurile dumneavoastra au conexiuni slabite, fie in interiorul aparatului, fie prin cablurile care alimenteaza aparatul, se genereaza caldura. Caldura intr-un sistem electric este energie pierduta, fara a produce utilitate.

Conexiunile slabite pot provoca totodata probleme mai grave in casa dvs. daca nu sunt corectate. O conexiune slaba va continua sa creeze mai multa caldura, pana in punctul in care izolatia de pe fire incepe sa se topeasca si sa arda. Daca nu este detectata aceasta problema, cablurile incalzite pot topi izolatia pana cand intra in contact cu diverse materiale combustibile care se pot aprinde si pot provoca un incendiu. Prin urmare, problema ar putea sa nu fie aparatul, ci mai degraba cablajul care le furnizeaza energie. O inspectie electrica poate ajuta la identificarea problemelor potentiale in cadrul cablajului existent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *