Imortalizarea unei nunti este una din cele mai grele misiuni pe care un fotograf le poate avea, fiind multe probleme ce pot aparea, iar miza fiind una uriasa. In continuare gasiti o lista a celor mai frecvente greseli ale fotografilor, precum si sfaturi despre cum le puteti evita.
Evalueaza-ti experienta obiectiv
Daca prietenii stiu ca detii un aparat de fotografiat de tip DSLR, sansele ca la un moment dat sa fi rugat sa fotografiezi o nunta sunt destul de mari. Este important sa fi realist in ceea ce priveste capacitatea si experienta ta inainte de a te angaja in fotografierea unei nunti – mai ales daca vei fi platit pentru asta. Fii sincer cu viitorul cuplu in legatura cu experienta ta si nu asculta la rugamintile unora de a scuti niste bani daca nu esti sigur pe tine.
Este important de asemenea sa ai tot ce iti trebuie. Ideal ar fi sa detii doua aparate de fotografiat decente si un set de lentile impreuna cu cateva blitzuri. Mai mult, este absolut crucial sa iti cunosti pe de rost echipamentul, si sa il folosesti cu toata increderea. O nunta nu poate fi subiect de experimente.
Daca ai impresia ca nu ai tot ce iti trebuie pentru a fi fotograful principal, te poti oferi sa ii ajuti ca fotograf secundar, fotografiind din unghiuri alternative, poze de decor, si fiind la dispozitia fotografului principal. Este si asta o buna experienta pentru viitor.
Evita expunerea slaba
Rochia de un alb imaculat al miresei este unul din cele mai importante aspecte pentru nunti si poate deveni o mare durere de cap daca nu este fotografiata corect. Cel mai mare cosmar al fiecarui fotograf de nunta este supraexpunerea, transformand tot intr-o masa de alb orbitor fara pic de detaliu, dar si opusul (subexpunerea) o face sa para de un gri murdar.
Din fericire, subexpunerea poate fi corectata prin procesarea pozei, dar trebuie sa fie putin subexpusa pentru a evita pierderea detaliilor costumului negru al mirelui. Ideal este sa folosesti o expunere ce produce o imagine in detaliu de-a lungul intervalului tonal. Asta este un punct in care camerele digitale ofera un avantaj imens fata de aparatele foto traditionale, cu film, deoarece se poate verifica expunerea imediat dupa fotografiere si se poate corecta.
De asemenea, poti folosi autoexpunerea camerei foto pentru a face o secventa de imagini cu expuneri diferite fara a implica un alt cost. Activeaza vederea din histograma camerei foto cu scopul de a produce imagini care au un varf spre capatul din dreapta al scalei, dar fara un varf imens la sfarsit. Poate fi de ajutor si avertizorul de evidentiere al camerei, astfel zonele neclare din poze sunt evidentiate si vei putea poza din nou.
1) Pregateste-te sa inveti.
2) Gaseste un mentor.
3) Mergi la nunti, fa poze si primeste feedback.
4) Repeta pasul 3 pana ajungi un expert.