De ce topoganele sunt minunate pentru dezvoltarea copiilor

Simplul topogan din zona ta locala de joaca este, probabil, nu atat de “simplu” atunci cand vine vorba de cresterea corpurilor si dezvoltarea creierelor bebelusilor nostri si a copiilor mici.

Aceste jucarii ofera mari oportunitati motorii si de invatare senzoriala pentru micutii nostril, si sunt incluse in cele mai multe zone de joaca in aer liber si spatii de joaca in interior.

In timp ce copiii aluneca pe ele, pe burta sau pe spate, li se ofera o cantitate teribila de stimulare senzoriala. Pe masura ce sunt deplasati in sus si in jos, sute de mesaje sunt transmise de la terminatiile nervoase de sub suprafata pielii pana la creiere, cu privire la corpul lor. Ei sunt in curs de dezvoltare a constientizarii corpului, a abilitatilor vizuale, echilibrului, coordonarii si a tonusului muscular. Topogan de exterior

Pe masura ce cresc, inainte ca ai nostri copii sa se poata bucura in mod independent de un topogan de exterior sau de interior, de obicei ei trebuie sa se catere catre varf. Pentru a face asta, copiii trebuie sa poata sa-si coordoneze bratele cu picioarele, consolidand cunoasterea asupra faptului ca au doua parti ale corpului, si de asemenea o parte de sus si una de jos. Asta in schimb conduce la cunoasterea directionalitatii – impreuna cu intelegerea directiilor stanga si dreapta- amandoua necesare pentru invatarea mai tarziu a numerelor, literelor si a cuvintelor.

In timp ce micutii se agata de treptele scarii, se consolideaza muschii din mainile si degetele lor si se dezvolta abilitatile motorii fine. Toate sunt bune practici pentru sustinerea unui pensule, folosirea unui creion si a altor instrumente care necesita o buna dexteritate manuala. Muschii mainilor si picioarele lor mici se vor intari si in timp ce ei imping si trag in drumul lor pe scara.

Aceste miscari vor dezvolta, de asemenea, constientizare spatiala a copiilor – capacitatea lor de a stii cat de mult spatiu ocupa corpul lor si modul in care sa se orienteze in spatiu. Avem nevoie de aceasta constientizare prin referire la alte obiecte si oameni, dar, de asemenea, sa fie in masura sa relationeze obiect cu obiect si om cu om- abilitati foarte importante! Cu alte cuvinte – cat de departe trebuie sa se mute piciorul meu sa ajunga pana urmatoarea treapta? Incap eu intre aceste bare? Constientizare spatiala este importanta pentru abilitatile de estimare necesare in matematica, dezvoltand abilitatea de a alinia lucrurile atunci cand copiaza sau scrie in lungul paginii si intre randuri – pentru a numi doar cateva. Topogan de interior

Odata ajunsi sus, ei trebuie sa se organizeze pentru a se aseza in fund sau a se intinde pe topogan – aceasta necesita unificarea informatiilor vizuale, proprioceptive si vestibulare – nu este o sarcina usoara, si eu sunt sigur ca multi parinti au asteptat cu rabdare de-o parte in timp ce micutii ” se organizeaza” pregatind lansarea pe topogan. Fiorul generat de aceasta miscare este captivant deoarece sistemele noastre vestibulare sunt stimulate – si ca parinti noi toti anticipam acel mic cuvant – ” vreau din nou” in timp ce prindem pachetul pretios la capatul toboganului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *