Daca ai astm bronsic, medicul iti poate prescrie ca tratament un nebulizator sau terapie de respiratie. Dispozitivul acesta livreaza aceleasi tipuri de medicamente ca inhalatoarele cu doze masurate, (MDI-uri) familiarele inhalatoarele cu dimensiuni de buzunar, dar functioneaza diferit. El poate fi mai usor de utilizat decat un inhalator, in special pentru copiii care nu sunt suficient de mari pentru a utiliza in mod corespunzator inhalatoarele, sau pentru adulti cu astm sever.
Acest aparat transforma medicamentul lichid intr-o forma gazoasa (vapori) pentru a ajuta la tratarea astmului. El vine in versiuni electrice sau cu baterie. De asemenea, un nebulizator poate fi gasit si intr-o dimensiune mai mare, care este menita sa fie asezat pe o masa, si intr-o dimensiune mai mica pe care o poti transporta cu tine. Ambele sunt formate dintr-o baza, care are un compresor de aer, un recipient mic pentru medicamente lichide, si un tub care conecteaza compresorul de aer la containerul cu medicamente. Deasupra containerului pentru medicamente este o piesa bucala sau masca pe care o vei folosi pentru a inhala vaporii.
Cum functioneaza?
Aerul presurizat trece prin tub si transforma medicamentul lichid in vapori. In timpul unui atac de astm sau al unei infectii, vaporii pot fi mai usor de inhalat decat spray-ul dintr-un inhalator de buzunar. Atunci cand caile respiratorii devin inguste – cum se intampla in timpul unui atac de astm – nu poti sa respiri adanc. Din acest motiv, un nebulizator este un mod mai eficient de a elibera medicamentele decat un inhalator, care necesita sa iei o respiratie profunda.
Acest aparat poate livra medicamente pentru astm cu actiune de scurta sau de lunga durata. De asemenea, mai mult de un medicament poate fi administrat in timpul aceluiasi tratament. Tipul de medicatie si doza va fi prescrisa de catre medicul tau. Poti primi containere preamestecate de lichid, care pot fi deschise si plasate in dispozitiv, sau poate fi necesar sa amesteci solutiile inainte de fiecare utilizare.
Cum il folosesti?
Medicul tau iti va spune cat de des va trebui sa folosesti nebulizatorul, asa ca intreaba-l daca are instructiuni specifice pentru tratamentul tau. De asemenea, ar trebui sa citesti manualul care vine cu dispozitivul.
Mai jos sunt instructiuni generale privind modul de utilizare a unui astfel de aparat:
- Pune compresorul pe o suprafata plana de unde se poate ajunge in siguranta la o priza.
- Verifica dispozitivul pentru a te asigura ca toate piesele sunt curate.
- Spala-te pe maini inainte de a pregati medicamentele.
- Daca medicatia este preamestecata, atunci nu trebuie decat sa o plasezi in container. Daca trebuie sa o amesteci, intai masoara cantitatea corecta si apoi pune-o in recipient.
- Se conecteaza tubul la compresor si rezervorul de lichid.
- Se ataseaza piesa bucala sau masca.
- Porneste comutatorul si verifica pentru a vedea daca nebulizatorul functioneaza.
- Pune piesa bucala in gura si inchide gura in jurul ei sau fixeaza masca peste nas si gura, fara a lasa lacune.
- Inspira si expira incet pana cand nu mai este deloc medicament in recipient. Acest lucru poate dura de la 5 pana la 15 minute.
- Pastreaza rezervorul de lichid in pozitie verticala pe tot parcursul tratamentului.
Cum il cureti si ai grija de el?
Nebulizatorul trebuie curatat dupa fiecare utilizare si dezinfectat dupa fiecare tratament. Din moment ce respiri vaporii din aparat, acesta trebuie sa fie curat. In cazul in care aparatul nu este curatat in mod corect, bacteriile ar putea creste in interiorul acestuia. Urmeaza indicatiile furnizorului de servicii de ingrijire medicala pentru curatare si dezinfectare, pentru a te asigura ca nu respiri bacteriile daunatoare.
Tubul trebuie sa fie inlocuit in mod regulat, deoarece nu este posibil sa cureti complet interiorul acestuia. Furnizorul ar trebui sa iti explice cat de des trebuie schimbat tubul unui nebulizator.