Ferestre termopane – Cand vrei eficienta energetica

Ferestrele cu termopane, fiind eficiente energetic, va pastreaza locuintele calduroase si linistite, reducand de asemenea facturile de energie, fie folosind geamuri cu straturi duble sau triple, ferestre secundare sau draperii.

Cum functioneaza termopanele?

Acestea sunt formate din doua panouri de sticla, cu un strat de aer sau gaz intre acestea, de obicei avand 16 mm grosime, pentru a crea o bariera izolatoare care va retine caldura in locuinta. Acest strat este uneori umplut cu un gaz. Ferestrele cu termopane pot avea si trei panouri de geam, dar nu sunt intotdeauna mai eficiente decat cele cu doua panouri.

Aceste ferestre au o gama variata de stiluri si materiale de inramare. Criteriile de performanta variaza in functie de urmatoarele:

  • Cat de bine opresc caldura sa treaca prin geam;
  • Ce cantitate de lumina solara patrunde prin geam;
  • Ce cantitate de aer se scurge prin jurul geamului.

La ce trebuie sa fiu atent?

Sticla

Tipul de sticla cel mai eficient din punct de vedere energetic este cel cu emisie scazuta (Low-E). Acesta are de obicei un invelis format din oxizi de metal pe unul din panourile interioare. Acesta permite patrunderea inauntru a luminii si a caldurii, dar reduce cantitatea de caldura care iese.

Stratul de aer dintre panourile de geam

Ferestrele cu termopane foarte eficiente pot folosi in spatiul dintre panourile de geam gaze cum ar fi argonul, xenonul sau kriptonul.

Distantierele dintre panouri

Acestea sunt montate in jurul marginilor interioare ale foilor de sticla, pentru a le separa. Pentru eficienta maxima, cautati distantiere ce contin metal foarte putin sau deloc – cunoscute ca si distantiere “calde”. Ferestre eficiente nergetic pentru business

Materialele ramelor

Pentru materialele de tamplarie exista ferestre disponibile in toate categoriile de evaluari energetice:

Tamplaria uPVC rezista mult in timp si poate fi reciclata.
Tamplaria din lemn poate avea un impact mai mic asupra mediului, dar necesita intretinere. Se foloseste in zone traditionale, unde ferestrele originale au rame din lemn.
Tamplariile din aluminiu sau otel sunt de lunga durata, si pot fi reciclate.
Tamplaria compusa este formata dintr-un cadru interior de lemn, acoperit cu plastic sau aluminiu. Asta reduce nevoia de intretinere si pastreaza cadrul impermeabil.

Clasa energetica

Unii producatori de termopane afiseaza eficienta energetica a produselor folosind o scara de la A la G. Intreaga fereastra (geamul + tamplaria) este evaluata pe baza eficientei la retinerea caldurii.

Valori-U

Ferestrele evaluate energetic vor avea valoarea-u afisata pe eticheta specificatiilor energetice. O valoare-u reprezinta masurarea usurintei cu care caldura poate trece printr-un material. Materialele ce permit trecerea unei cantitati mai mari de caldura au valori-u ridicate , iar cele ce permit trecerea unei cantitati mici de caldura au valori-u mai mici.

In unele cazuri, ferestrele cu un rating ridicat de performanta energetica pot avea o valoare-u mai ridicata decat ferestre mai putin performante energetic. Poate parea gresit, intrucat valori-u scazute indica nivele de izolatie ridicata. Totusi, in astfel de cazuri este posibil deoarece este vorba despre alte aspect ale ferestrei care o face mai eficienta, cum ar fi izolatia folosita pe sticla, precum si stratul de aer ce separa cele doua panouri de sticla. Tamplarie din lemn

Ventilatie

Ferestrele cu geam termopan ce urmeaza sa fie montate vor fi mult mai etanse decat cele initiale, asadar condensul se poate forma in locuinta datorita ventilatiei reduse. Daca locuinta ta nu are o ventilatie buna, cauta ferestre cu ventilatie integrata in tamplarie pentru a permite patrunderea unei cantitati controlate de aer.

Daca observi condens in jurul ferestrelor, este posibil sa ai o problema cu umiditatea in casa. Ca regula generala, umiditatea apare acolo unde exista probleme de ventilatie, incalzire inadecvata, izolatie inadecvata, sau o combinatie intre acestea. Daca incepi sa observi condens intre panourile de sticla ale termopanului, cel mai probabil cele doua foi de sticla nu mai sunt etanse, fiind nevoie sa inlocuiesti intreaga fereastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *