Reciclare – Ce fel de tipuri de metale exista?

Metalele sunt unul dintre cele mai importante tipuri de materiale care pot fi colectate si reciclate. Ele se impart in doua categorii principale: metale feroase si metale neferoase. Metalele feroase sunt cele care contin fier, cum ar fi otelul si fierul, iar metalele neferoase sunt cele care nu contin fier, cum ar fi aluminiul, cuprul, zincul si altele.

In cadrul centrelor de reciclare fier vechi Bistrita, metalele sunt sortate prin procedee mecanice, cu ajutorul electromagnetului, in metale feroase si neferoase. Acestea sunt apoi curatate, topite si turnate in forme adecvate pentru a fi utilizate in productia de noi obiecte. Pe durata procesului de reciclare trebuie respectate anumite reglementari foarte clare, pentru a proteja mediul inconjurator.

Companiile care au dreptul de a recicla diferite tipuri de materiale trebuie sa indeplineasca un numar mare de conditii si reglementari legale si sa fie autorizate de stat. Cei care trec cu vederea anumite reglementari vor suferi sanctiuni drastice, in timp ce toti comerciantii care au activitati in urma carora se produc deseuri sunt obligati sa le recicleze.

Cum se recicleaza metalele neferoase?

Reciclarea metalelor neferoase poate aduce multiple beneficii, cum ar fi economisirea de energie si emisii de dioxid de carbon. De exemplu, reciclarea aluminiului necesita doar 5% din energia necesara pentru a produce aluminiu din minereu. Acest proces poate fi benefic pentru mediu prin reducerea cantitatii de minereu utilizate si reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Chiar daca la nivel mondial exista foarte multa bauxita din care se poate produce aluminiu, costurile de productie prin reciclare scad in mod drastic, informeaza platforma www.fier-vechi.net.

Spre exemplu, atunci cand se opteaza pentru reciclarea unei conserve de aluminiu, energia economisita poate fi folosita de catre un televizor pentru trei ore. Reciclarea unei doze de aluminiu spre exemplu va oferi suficienta energie pentru ca un bec sa functioneze patru ore. Nu in ultimul rand, atunci cand se recicleaza unn kilogram de aluminiu se economisesc 14 kWh de energie electrica care poate fi utilizata in alte moduri.

Dar nu doar aluminiul poate fi reciclat, ci si alte metale neferoase, precum cuprul, zincul, nichelul, argintul, aurul sau plumbul. Acestea au valori comerciale ridicate, dar sunt utilizate in cantitati reduse, ducand la ignorarea procesului de reciclare, care poate avea consecinte negative asupra mediului. Pe de alta parte, aceste metale se gasesc in cantitati limitate in natura, ceea ce inseamna ca vorbim de surse epuizabile.

Ce presupune procesul de reciclare al metalelor?

Un pas crucial in procesul de reciclare este separarea si clasificarea materialelor. Sortarea manuala si cea mecanica, folosind un electromagnet, asigura acuratetea si siguranta intregului proces. Dupa separarea metalele feroase si neferoase, acestea sunt spalate, topite, turnate in role, si transformate in noi produse/obiecte. Pentru a asigura calitatea reciclarii, metalele nu trebuie sa fie ruginite si aluminiul trebuie colectat separat de alte metale.

Pentru fiecare tip de metal se vor utiliza echipamente diferite, iar procedeele de reciclare vor presupune etape distincte. Acest lucru se intampla deoarece metalele au proprietati diferite si nu pot fi reciclate in acelasi mod. Pentru unele metale procesul de reciclare dureaza cateva zeci de minute, iar pentru altele ore intregi.

De asemenea, este important sa se respecte reguli specifice pentru colectarea si procesarea diverselor tipuri de metale, cum ar fi curatarea si aplatizarea aluminiului sau golirea tuburilor de aerosoli. Reciclarea metalele este un proces important si costisitor, iar companiile pot apela la firme specializate, cum ar fi OIREP, pentru a-si gestiona eficient si responsabil deseurile metalice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *